Tu cum arăți că îți pasă?
Superblog

Tu cum arăți că îți pasă?

Posted on in Superblog

Trăim în era internetul, iar acum avem posibilitatea să ne informam foarte ușor și rapid despre aproape orice lucru. Bineînțeles nu tot ce zboară se și mănâncă și așa este și în cazul informației găsite pe internet, dar atunci când doi sau trei oameni îți spun că ești beat și trebuie să mergi la somn e bine să le asculți sfatul.

De curând am aflat despre casele active, sau cum se zice în engleză “active house”. Informația nu ar fi fost relevantă dacă nu aș fi primit-o din mai multe părți și de la mai multe persoane, fie ele in domeniu sau simpli utilizatori ai unei astfel de case.

Cu alte cuvinte, casa activă este o casa eficientă energetic, iar cu ajutorul aceste case vei reuși să bagi bani în buzunar datorită lipsei facturilor, spre deosebire de cei care au o casă comună și sunt nevoiți lună de lună să scoată bani din buzunar pentru a-și achita facturile.

O casa obișnuită are pierderi energetice prin toate colțurile, pornind de la structură, la pardoseală, ferestre, uși și chiar prin acoperiș.

Acum însă este mult mai simplu să economisești, dacă alegi să faci un proiect de casă ce oferă nu doar un confort ridicat utilizatorilor casei respective, ci are și un impact minim asupra mediului, datorită consumului redus de energie. Astfel o casă eficientă consumă foarte puțin, aproape de zero energie iar în același timp  produce mai multă energie decât consumă.

Cred că această informație e foarte importantă pentru orice persoană atunci când are în plan să-și construiască o locuință.

O altă informație care pe mine m-a cucerit a fost legată de puritatea aerului pe care utilizatorii unei case active îl respiră.

Constructorii unei astfel de case active de tip nZEB susțin ca o astfel de casă are cel mai puțin viciat aer, obținut printr-un sistem special de ventilare gândit pe principiul circulației aerului în natură. Drept urmare, o astfel de casă nu te sabotează când vine vorba de sănătate, ci din contră muncește alături de tine, la sănătatea ta și a familiei tale.

Consumul unei astfel de case active este optimizat cu ajutorul unor instalații special concepute și calibrate în acest sens după multe calcule elaborate și atent implementate de cei mai buni ingineri din domeniu. În construirea unei astfel de case nZEB se folosește doar tehnologie inteligentă.

Constructorii oferă tuturor beneficiarilor de case cu consum aproape zero  soluții SMART pentru alegerea consumatorilor potriviți, lucru care iarăși mi s-a părut wow. Adică nu doar ți se promite marea cu sarea, ci ești ghidat pas cu pas, astfel încât să beneficiezi complet de potențialul unei astfel de case.

Pe desupra, constructorii folosesc în proiectele lor lumina caldă dar eficientă energetic astfel încât reducera consumului unei case nZEB să nu fie un impediment în exploatarea clădirii.

Casele cu consum aproape zero vin echipate cu cele mai productive elemente, astfel încât energia generată de aceste case cu consum aproape zero să poată fi folosită oricând, iar surplusul unei caze nZEB să poată fi valorificat. Prin această informație, nădăjduiesc că a-ți înțeles și cum o astfel de casă îți poate baga banii în buzunar, nicidecum să-i scoți.

În ce privește investiția într-o astfel de casă, lucrurile stau puțin altfel. Constructorii susțin că utilizatorii unei case nZEB, încep  să-și recupere investiția și să-și plătească datoriile încă din prima zi, de la darea în folosință, astfel utilizatorul/utilizatorii unei astfel de case, au pe lângă funcțiunea de locuire, și posibilitatea de a câștiga niște venituri, iar aceste venituri le schimbă complet percepția despre cât costă o casă activă, concentrându-se mai mult pe durata de recuperare a investiție.

Cercetătorii în domeniu au făcut un calcul din care reiese că beneficiarii unei case active au o rentabilitate a investiției de 1,5%, fără să se mai ia în calcul faptul că ei locuiesc acolo, deci economisesc banii pe o eventuală chirie, și deasemenea dețin acea proprietate plus eventuale creșteri de valoare dată de fluctuația preturilor imobiliare. De acea când vine vorba de costul unei astfel de case active, răspunsul este mult mai complex.

Specialiștii in domeniu pot să facă doar o estimare în cea ce privește perioada de amortizare a investiție, despre care susțin că ar fi între 12- și 18 ani, în funcție de mai multe criterii legate de suprafață imobilului, amplasamentul față de punctele cardinale și implicit față de soare, nivelul de utilizare și multe altele.

O altă informație destul de prețioasă legată de cost este și cea legată de posibila finanțare din surse parțial sau chiar nerambursabile, ce un utilizator le poate primi de la stat și astfel investiția într-o casă activă nu poate decât un beneficiu și un real succes.

Este bine de știu că indiferent de investiția inițială, costul unei case active este și va rămâne unul foarte avantajos în timp, deoarece performanțele semnificative și eficiența ridicată a unei astfel de case, vor fi oricând accesible deoarece nu vor depinde niciodată de costul energiei, fie ea electrică sau din combustibili fosili.

Este bine de știu că media facturilor cu încălzirea unei case active, reprezintă un sfert din media facturilor cu încălzirea unei case comune.

Cercetătorii în domeniu, echipa de specialiști și constructorii în domeniul caselor active au un singur scop, de a proteja natura și oamenii, arătându-le acestora că le pasă; le pasă de mediul înconjurător și în același timp, le pasă de beneficiarii care decid că o casă activă este ceea ce ei au nevoie.

Apelând la astfel de servicii, suntem siguri că amprenta pe care o lăsăm asupra planetei va asigura și copiilor noștri un viitor la care noi doar putem spera. De aceea e foarte important să știm să lăsăm mai departe din ceea ce am primit noi, să fim capabili să lăsăm generațiilor viitoare și implicit copiilor noștri măcar aceleași avantaje pe care ni le-a oferit nouă natura și mediul inconjurator.

Alegând să construim case active, vom reuși să transmitem tuturor că ne pasă de noi, de mediul înconjurător și implicit de generațiile viitoare, iar felul în care trăim și în care casele noastre sunt făcute, vor aduce nu doar confort și satisfacție pe termen scurt, ci vor aduce beneficii spectaculoase pe termen mediu și lung.

Arată că îți pasă! Gândește SMART, fi activ și alege o casă activă!


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog2019 - Proba 5. Casa viitorului se proiectează acum
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *