Superblog

Dobașul satului – vechea variantă a unui ziar :)

Posted on in Superblog

Îmi amintesc ca eram copilandră, în vacanță la bunici. Erau cele mai minunate vacanțe pe care și le poate dori un copil.

Era sâmbăta în jurul amiezii, când aud pe cineva strigând, urlând. De fapt nici nu am apucat bine să mă dezmeticesc că l-am și văzut pe cumnatul* Ioan sus pe dealul bisericii. Menționez ca satul bunicilor mei este un sat compact, având biserica în mijloc, poziționată pe un deal. Datorită acestei poziționări, am dedus mai târziu, dealul bisericii era folosit pentru a da vestea prin sat. Astfel, cumnatul Ioan, dobașul satului, era însărcinat sa dea veste prin sat, de fiecare data când o informație trebuia sa ajungă rapid la fiecare om din sat.

In acea sâmbătă, cumnatul anunțase ca a doua zi, după slujba de la biserică, la căminul cultural avea sa vină ceva reprezentanți de la APIA pentru a-i ajuta pe săteni să-și completeze dosarele pentru subvenție.

Nu mare mi-a fost mirarea, când în după-amiaza acelei zile, m-am dus cu bunica în capătul satului la gradina ce o aveau ei acolo și o femeie ce avea casa lângă grădină, o întrebase pe bunica despre ce a fost anunțul. Auzise de la o altă vecina ca ar fi ceva la căminul cultural, dar nu știa nici un alt detaliu.

Bietul cumnatul Ioan, cât s-a chinuit el să strige în toate cele patru laturi ale bisericii, dar chiar și așa, informația avea sa se răspândească tot din gură-n gură. Ce era mai riscant atunci că informația putea sa devieze de la idea principală.

Sunt convinsă că nu de puține ori s-a întâmplat ca oamenii sa înțeleagă cu totul alte informații din aceste anunțuri publice făcute prin viu grai.

În unele sate din Romania, probabil încă mai există săteni care încă vor să țină tradiția vie și să nu renunțe la anunțarea veștilor cu ajutorul tobei. Acest fapt este descris și în acest articol, referitor la un toboșarul dintr-un sat gorjean.

La o simplă analiză a motoarelor de căutare am găsit aici și o o fotografie din anul 1958, cu dobașul satului Bădeni.

(http://zamfirpop.over-blog.com/article-s-aduce-la-cunostinta-publicului-41911244.html)

În cazul în care consătenii bunicilor mei aveau ceva de vânzare, singura lor șansă era sa se ducă la targ. Cel mai apropiat târg era la 18 km și acea loc săptămânal în ziua de vineri.

Bunicul meu, era de cele mai multe ori, cel care transporta la târg pentru unii dintre săteni obiectele ce le aveau de vanzare, fie ca era vorba de grâne, fie că era vorba de animale. Uneori aveau norocul de a vinde produsele la targ, dar alte ori se întorceau cu ele acasă, și astfel era o zi pierdută în zadar.

Astăzi în schimb, noi avem la îndemână mica publicitate, cea din online și cea din offline. Deși uneori par învechite ziarele, mulți dintre romani, încă prefera informația scrisă în format tiparit, nu dar în format digital.

Cu ajutorul primit de la mica publicitate, oamenii nu mai sunt puși în situația de a pierde timpul, mergând în spre locul unei tranzactii, fără sa știe dacă un posibil cumpărător se afla acolo.

Astazi, o tranzacție se plănuiește de multe ori de la un simplu telefon, când posibilul cumpărător primește toate detaliile de la vânzători, chiar dacă se afla la kilometri distanță.

Lumea noastră fără anunțurile de la mica publicitate ar arata precum acum mai bine de 20 de ani, când exista dobașul satului sau când trebuia sa faci un drum la târg pentru a vinde ceva.

Până sa scriu acest articol, nu m-am gândit niciodată la importanta anunțurilor de la mica publicitate, însă azi am conștientizat cât de importante sunt. Ne scutesc de atâtea drumuri făcute în zadar, economisind astfel timp și bani.

Anunțul Telefonic este primul ziar de mică și mare publicitate din România, înființat la București în martie 1990. De-a lungul timpului, pe lângă ziar s-a adăugat în 1996 varianta online, site-ul www.anuntul.ro și din 2001 varianta de mobil. Toate acest trei variante au venit în ajutorul oamenilor, economisandu-le timp și bani, făcând posibile tranzacțiile dintre vânzător și cumpărător într-un mod mult mai rapid și mai sigur.

Voi ce părere aveti?


* cumnatul Ion era de fapt cumnatul bunicul meu 🙂

Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog2019 - Proba 3. Cum ar arăta lumea de azi fără anunțuri de mică publicitate?
Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *