Superblog

Prezentul lor, viitorul nostru! Electrizant!

Posted on in Superblog

Andrei tocmai terminase clasa a IV-a. Fiind în vacanta de vară și-a rugat părinții să-i seteze nava lui zburătoare cu destinația Muntele Băișorii, acolo unde locuiau bunicii lui. Și-a pus în nava câteva haine și cărțile lui electrice și a dat să pornească, când tatăl lui l-a oprit.

– Hei, Andrei, ai uitat să-ți iei încărcătorul de la cărți. Ști cât de importat este sa citesti, pentru a-ți dezvolta imaginația, așa că nu uita, zilnic trebuie sa citești.

Andrei zâmbi și ii reaminti tatălui sau, că are posibilitatea să-și reîncarce cărțile electric, de la soare.

Ajuns în poiana unde bunicii lui avea casa, Andrei s-a bucurat mult să-i revadă de aceștia. A promis ca îi va ajuta la treabă, dar în același timp își va face temele și proiectele pentru școală.

Câmpul era plin de flori și pădurea era așa plină de viață. Navele electrice zburau pe deasupra fiecare cu traiectoria proprie, ajutându-i pe săteni să ajungă mult mai rapid în locurile în care trebuiau sa ajungă, economisind timp și reușind, astfel, să petreacă mult mai mult timp alături de familie.

Andrei petrecuse o zi magică alături de bunicii lui și iată că seara venise și Andrei adora sa adoarmă pe poveștile spuse de bunicul lui.

– Bunicule, spunem te rog povestea cu acele mașini distrugătoare de oxigen, îl rugă Andrei pe bunicul lui în seara de 9 mai 2060.

Era iunie 2019. Marca de mașini Mercedes-Benz lansase pe piața o noua mașină. SUV electric Mercedes-Benz EQC. Oamenii încă era reticenți la mașinile electrice din cauza prețului ridicat de achiziție. Ei foloseau încă mașinile diesel și cele pe benzină, care distrugea încontinuu planeta prin emisiile lor de gaze. Mulți dintre ei parcurgeau zeci de kilometri pana la serviciu și pierdeau ore in trafic, iar zgomotul era infernal, atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. 

Multe organizații Pro-natura luptau pentru a implementa în mentalitatea românilor grija pentru planetă, oferindu-le o altă perspectivă asupra vieții. 

Îmi amintesc ca bunicul meu îmi spunea și mie povești despre mijloacele lor de transport, care se rezumau la cal și căruță, iar eu credeam ca sunt doar povesti, însă acele povești au fost trăite de înaintașii nostri.

Romanii erau prea reticenți atunci, la începutul secolul XX, pentru a avea încredere în mașinile electrice, sau mai bine zi, erau preocupați prea mult de cu totul alte lucruri, mai puțin de sănătatea lor. Mereu puneau în fata prețul unei mașini electrice, fără să conștientizeze celelalte avantaje pe care o mașină electrică le aducea, precum: 

  • protejarea naturii, datorită faptului că mașinile electrice nu aveau nevoie de combustibil, precum mașinile distrugătoare de oxigen, ce funcționau cu benzina sau motorină, drept urmare, emisiile produse de mașinile electrice erau zero.
  • economia financiară, în ciuda faptului că investiția inițială era una mai mare decât în cazul unei mașini cu motorizare pe combustibil (benzină sau motorină), mașinile electrice te ajutau să-ți amortizezi investiția în timp. Încărcarea mașinii electrice era mult mai ieftină, decât alimentarea unei mașini cu conbustibil.
  • condusul se facea în liniște cu ajutorul unei mașini electrice, spre deosebire de zgomotul ce-l produceau mașinile pe combustibil. Atât șoferii, cât și ceilalți participanți la trafic erau îngroziți de zgomotul produs de mașini. Motoarele electrice ofereau și atunci, precum oferă și astazi, silențiozitate atât pentru șoferi, cât și pentru ceilalți participanți la trafic.
  • un alt avantaj de care majoritatea romanilor, cei care încă preferau mașinile distrugătoare de oxigen, nu au ținut cont la începutul secolului XX era legat de fiabilitatea superioară oferita de mașinile electrice. O mașină electrică are mult mai puține piese la motorul, decât o mașină cu motorizare diesel sau pe benzină, ceea ce denotă că șansele ca o piesă la motor să se defectele erau mai mici pentru o mașină electrică și implicit costurile erau mai scazute. Acest avantaj-ar fi ajutat pe români să economisească și mai mult.
  • In anul 2018, guvernul pusese la dispoziție pentru românii care doreau să-și achiziționeze o măsline electrică, programul Rabla Plus. Fie ca alegeau o mașină hibrid, sau o mașină 100% electric, Programul Rabla Plus, oferea doua tipuri de ecotichete. Un ecotichete de 10000 euro, pentru achiziționarea unei mașini 100% electrice și un al doilea tip de ecotichet în valoare de 5000 euro, pentru achiziționarea unei mașini hibrid.  Această măsură a fost adoptata de guvernul romaniei, alte tari din lume au ales sa construiască benzii speciale pentru deținătorii de mașini electrice din acele timpuri, ajutându-i astfel sa economisească foarte mult timp în trafic.

Andrei, imaginează-ți ca în orele de vârf, adică în perioada în care majoritatea oamenilor ieșeau de la muncă, era un trafic infernal. Mașinile mergeau bară la bară și viteza uneori nu depășea 5 km la oră. Îmi amintesc ca mama mea ieșea de la muncă la ora 4 pm, dar ajungea după mine la școală, în jurul orei 5 pm, eu fiind nevoit să îmi petrec după-masa la after-school.

Oamenii erau mult mai triști atunci și nu mai aveau timp de familie, iar sănătatea lor era pusă în pericol. Norocul nostru că între timp a crescut numărul de vânzări auto în ceea ce privesc mașinile electrice, și iată că azi suntem mult mai aproape unul de celălalt, iar natura a renanscut. 

Andrei adormise, iar bunicul lui rămăsese cu chip cu nostalgia vremurilor de altă dată. Prezentul lor era electric, așa cum va fi viitorul nostru!


Acest articol a fost scris pentru Spring SuperBlog2019 - Proba 2. Un viitor definit de e-mobility

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *