Viața de mamă!

Sfaturi simple de obiceiuri pentru a crea o relație mai solidă și mai caldă alături de copilul tău!

Posted on in Viața de mamă!

Vă spuneam într-un articol precedent de faptul că una dintre cărțile pe care le citesc acum e ce a doamne doctor Laura Markham – Parinti liniștiți, copii fericiți. 

Ei bine, cartea e plină de sfaturi utile și v-o recomand cu drag să o citiți.

Însă până întrați în posesia acestei minunate cărți, o sa va relatez eu câteva sfaturi găsite în care despre mici obiceiuri ce ar trebui să le creați alături de copiii voștri pentru a avea o relație mai solidă și mai caldă între voi.

Obiceiurile propuse de doamna doctor sunt urmatoarele:

  • Creați mici ritualuri pe parcursul zilei, mai ales în momentele de separare. Exemplu dat ]n carte ne propune să ne facă un ritual de a ne îmbrățișa copilul/copiii pentru câteva minute imediat după trezire. Unii părinți aleg sa dea drupul la televizor imediat după ce deschid ochii, eu sunt de acord cu autoarea și cred ca acele câteva clipe în care îmi îmbrățișez copilul dimineața sunt magice.
  • 12 îmbrățișări pe zi. Virginia Satir, cunoscuta ca fiind terapeut de familie susține că: “Avem nevoie de patru îmbrățișări pe zi pentru supravietuire; de opt pentru întreținere și de doisprezece îmbrățișări pe zi ca să creștem.” Acest ritual poate să fie început printr-o îmbrățișare de fiecare dată când ne salutăm, fie că e la plecare sau la revenire. Îmbrățișările nu ar trebui sa lipsească nici atunci când ne trezim dimineața sau când ne ducem seara la culcare. Andres, băiețelul meu, și-a creat deja acest ritual. Seara după ce zicem împreună “Îngerașul”, mă i în brate și abia apoi se pune în patul lui. După imbratisare, știe deja că urmează să-i citesc sau să-i spun o poveste. 
  • Nu folosiți dispozitivele electronice atunci când interacționezi cu copilul. Stiu, trăim într-o eră a tehnologiei și parcă totul se învârte ]n jurul telefonului mobil. Copilul nostru are nevoie de noi 100% nu doar între o postare de pe Facebook și cea de pe Instagram. La acest obicei încă mai am de lucrat, din pacate. 
  • Serile sunt pentru familie. Până să ne mutăm din Londra nu reușeam sa cinam măcar împreună. Masa în familie exista doar în weekend, asta pentru ca eu lucram în timpul zilei, iar soțul meu lucra de noapte. Acum deși eu mai fac uneori ture de noapte, am de așa natura programul, încât cina o luăm de fiecare dată în familie. Acesta e timpul nostru, în care ne confesam unul altuia, în care aflăm cum ne-a trecut ziua fiecăruia. Andres ne relatează din jocurile lui de la grădiniță, iar noi vormib despre ziua de muncă care tocmai s-a încheiat. 
  • Timpul Special. Acest obicei îi oferă și copilului posibilitatea de a alege ceea ce vrea sa facă alături de tine. trebuie sa fie un timp prestabilit. Alegeți sa aveți în fiecare zi un timp special. Fie ca sunt 10 sau 20 de minute, ajutați-mă copilul sa se descarce prin râs și joc de toate anxietățile acumulate de-a lungul zilei. Alături de voi se vor simți în siguranță, iar legătură creată între voi va fi și mai solidă.
  • Reconectarea fizică e obligatoriu sa fie și psihică. Atunci când va luați copilul de la școală, de la grădiniță sau chiar de la bunici, reconectarea psihică cu acesta e esențială. Încercați să aflați cât mai multe din activitățile ce le-a întreprins în lipsa voastră, astfel îi vei demonstra ca va pasă de el.
  • Rețineți raportul de 5 la 1. Am ales ca un ultim obicei ce doamna doctor ni-l recomanda, raportul 5 la 1. Oamenii de știință au dedus ca cuplurile care vor ajunge la divorț, sunt celeea care nu au cel puțin 5 interacțiuni pozitive pe zi. Acest raport este general valabil și în cazul relației dintre părinți și copii. De aceea, autoare recomandă să găsim măcar cinci ocazii de conectare cu copilul nostru de-a lungul unei zile.

Acestea sunt doar câteva din obiceiurile propuse în cartea mai sus menționată. Eu le-am selectate pe cele care mi s-au părut mai importante și mai ușor de pus în aplicare.

Promit ca o să revin cu un alt articol când voi găsi informații ce vreau sa le împart cu voi.

Până atunci, țineți-vă copiii aproape, pentru ca sunt parte din voi! ❤️❤️❤️

Salutari calde!

Florina – mama lui Andres (4 ani și 3 zile 😊 )

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *