Superblog 2018

Work and Travel – experiența lui Mihai!

Posted on in Superblog 2018

”Nu lăsa pe mâine ce poți face azi”, așa îmi spune bunica în vacanțele mele petrecute în satul natal al mamei mele. Departe de civilizația urbană, unde doar cântecul păsărelelor sau mugetul vacii îți mai tulbura din când în când liniștea.

Pajiștile înflorite, susurul apelor și mai exact, vegetația în plină splendoare de aducea mai aproape de natură.

Aici, la țară am învățat ce înseamnă munca și responsabilitatea. Ce este drept, în copilărie, munca pentru noi era mai mult o distracție.

De această distracție pot avea parte și tinerii din ziua de astăzi, dar la un alt nivel. Dacă noi ne bucuram de reîntâlnirea cu prietenii de la țară în fiecare vacanță, azi, tinerii pot avea cu totul și cu totul alte oferte de vacanțe. Visul american e doar la un click distanță, și sute de studenții din întreaga lume pot accesa programul de schimb cultural internațional al Departamentului de Stat al SUA Work and Travel USA.

Acest program, oferă fiecărui student posibilitatea de a îmbina utilul cu plăcutul. Astfel, pot alege un job, dar în același timp se pot bucura de posibilitatea de a cunoaște oameni noi, diferite culturi și mentalități.

Acestă experiență, Work and Travel,nu doar că oferă studenților posibilitatea de a-și deschide orizontul prin contactul cu viața Americii moderne, dar în același timp poate fi un start perfect în viața de adult.

Mihai este unul din prietenii mei care a accesat în urma cu 8 ani programul Work and Travel. Din discuțiile avute cu el am concluzionat câteva aspecte de care trebuie să țină cont fiecare student, dornic să aplice pentru Programul Work and Travel, dar și avantajele Work and Travel.

  • Agenția care îți oferă contractul. Dacă la început erau doar câteva agenții care aveau acest program pentru studenți, acum sunt nenumărate, atât în România, cât și agenți americane care facilitează plecarea studenților români. Societatea CND MANAGEMENT SOLUTIONS este o societate cu experiență de 8 ani în conducerea unei agenții Work and Travel, iar programul Work and Travel se realizează cu sprijinul specialiștilor în selectarea studenților eligibili. Un student eligibil pentru programul de vară Work and Travel USA este un student internațional la zi într-o facultate acreditată, care merge în Statele Unite pentru schimb cultural de muncă și călătorie, pe o perioadă de 4 luni. Angajatorul este o companie din SUA care oferă locuri de muncă pentru studenții internaționali. Pentru cei care nu au banii necesari pentru plecare, este bine de știut că de finanțarea programului se ocupa BRD prin Creditul Work and Travel.
  • Un alt aspect menționat de Mihai a fost faptul că programul Work and Travel nu este pentru fițoși. Work and Travel te învață să lucrezi joburi cât mai diverse și un program uneori epuizant. Cu siguranță nu este pentru cei ce au aspirația unei poziții de manager sau altă funcție înaltă. Trebuie să fie pregătit pentru a munci aproape orice.
  • Banii câștigați în SUA nu l-au ajutat pe Mihai să-și facă avere. Acest gând trebuie să-l aibă în minte orice potențial participant la programul Work and Travel. Bucuria constă în posibilitatea de a vizita cât mai mult, și nu în economiile făcute.
  • Mihai a fost în California, a știut de la început în ce zonă merge și a cercetat totul dinaintea plecării. El mi-a spus că recomandă tuturor să afle cât mai multe despre zona în care vor urma să lucreze, dar și ce poate fi vizitat împrejur. Cât mai multe informații, te ajută să fi conectat la mediul în care urmezi să călătorești. Los Vegas și Arizona au fost două locații ce le-a vizitat încă de la început.
  • Mihai e o persoană fără prejudecăți și mi-a spus că a avut doar de câștigat. America este o țară cu o cultură diferită, iar dacă pleci de acasă cu prejudecăți ai doar de pierdut, drept pentru care o altă recomandare venită din partea lui Mihai a fost ca fiecare student să plece fără prejudecăți.
  • Pentru a evita orice probleme cu legea, e bine de știut că e foarte important ca studentul să-ți cunoască toate drepturile pe perioada celor 4 luni ale programului, să nu depășească perioada vizei și să aibă la el toate datele Ambasadei României în SUA, dar și datele sponsorului de program.
  • Mihai a plecat de unul singur, dar mi-a menționat că experiența lui ar fi fost mult mai bogată dacă ar fi avut alți prieteni români cu el. Deși și-a făcut mulți prieteni peste ocean, mi-a povestit că unul din prietenii lui de acolo, Jose, un student spaniol a fost în SUA însoțit de alți 3 colegi de universitate. Pentru Jose a fost mult mai ușoară integrarea, de aceea Mihai a menționat că acest aspect ar ajuta.

Sunt convinsă că vacanța cu Work and Travel nu este pentru toată lumea, dar cei care aleg acest program, nu doar că își vor testa propriile limite, dar vor reuși să-și câștige proprii bani și în același timp să călătorească.

Experiența lui Mihai este bună de povestit copiilor și nepoților. Cu siguranță e o experiență ce nu poate fi cumpărată, ci doar trăită.


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 – Proba 17. Diverse generații, același vis american cu Vacanțe Speciale

Please follow and like us:

2 Replies to “Work and Travel – experiența lui Mihai!”

    • Sa ști ca si eu am așa un mic regret ca nu am aplicat. Am avut si o colega de an ce a fost plecata cu Work & Travel, doar ca in anul 2 in care se putea aplica eu am ales sa merg la munca in Italia. Îmi găsise mama ceva pe perioada verii si am plecat fără sa stau stau prea mult pe gânduri. Asta e viața, uneori lăsăm să treacă pe lângă noi oportunitățile și alegem altceva. Unde va placa sora ta?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *