Superblog 2018

Japonia – realitate sau SF?

Posted on in Superblog 2018

Întotdeauna am fost atrasă de geografie. Cei drept, geografia României a fost pasiunea mea atât în anii de generală, cât și în cei de liceu. Probabil această pasiune mi-a dezvoltat pe ici pe colo, plăcerea pentru călătorii și pentru a vedea la fața locului ceea ce învățam pe băncile școlii, din manuale.

Japonia – realitate sau SF?

Japonia, Țara Soarelui-Răsare, e poate de departe printre cele mai râvnite țări de vizitat, pentru iubitorii de SF.  Cred că majoritatea oamenilor știu că, în Japonia trenul nu întârzie, sau dacă ești șofer nu vei avea niciodată probleme cu parcarea.

De curând am stat de vorbă cu Oana, prietena mea din copilărie. Știa că-mi plăceau filmele SF încă de pe atunci, așa că mi-a confirmat că filmele SF la care eu mă uit, mi se vor părea copil mic, dacă voi ajunge în Japonia și voi avea șansa/neșansa să fiu pe stradă în momentul în care japonezii vor intra/ieșii spre/de la muncă. Voi simții că sunt în Matrix. Toți parcă sunt trași la indigou, costum negru, cămașă albă, servieta neagră deasemenea.

Japonezii, în ciuda faptului că sunt niște mici roboți, pentru că muncesc foarte mult, sunt niște oameni foarte politicoși, care își respectă foarte mult tradițiile.

Japonia are pe lângă orașele sale mega-tehnologice, zone extrem de pitorești, în care tradițiile se respectă.

Must to see & must to do in Japonia
  1. Tokyo – primul obiectiv în aventura mea va fi vizitarea acestui imens oraș. De la cei care au vizitat Tokyo am dedus atât: ”dacă ziua e interesant, noaptea e uimitor în lumina milioanelor de neoane”. Vreau cu tărie să vizitez acest spectacol de lumini. Îmi doresc deasemenea să mă plimb pe cel mai scump bulevard din lume, Ginza, și să vizitez acele temple ce au rezistat la bombardamentele din al doilea război mondial.
  2. De la Tokyo voi pleca la Kyoto– capitala imperiului nipon, cu temple din bambus sau din argint, unde sper la ceas de seară să întâlnesc vreo gheișă.
  3. Nara va fi următoarea oprire. Și nu neapărat pentru a vizita palatele, ci pentru a vedea cei peste 1200 de cerbi adăpostiți în Parcul din Nara. Voi dori, totuși, să vizitez templul Todai-Ji, marele templu răsăritean, pentru a vedea imensa statuie a lui Buda. Am aflat că într-unul dintre stâlpii de susținere ai templului se află o gaură prin care orice japonez vrea să treacă (cică aduce noroc), așa că sper să-mi aducă și mie noroc :). Ce grăsuți, au neșansa să rămână blocați în stâlp, însă spre surprinderea mea am aflat că la templu există o echipă de descarcerare specializată în extragerea doritorilor de noroc blocați în stâlp.
  4. Vreau deasemenea să fac o expediție pe Muntele Fuji, numit și Muntele sacru, ce cred că e emblematic pentru Japonia, așa că nu vreau să-l trec cu vederea.

Pentru că sunt o împătimită a omletei, cu siguranță voi încerca în Japonia, Tamagoyaki, o ruladă făcută din straturi subțiri de omletă, deasemenea sushi la el acasă și bineînțeles giozas, niște găluști din orez cu umplutura de porc și verdeață. Pot fi prăjite sau fierte și se mănâncă cu sos de soia.

Oana mi-a recomandat să vizitez și Osaka, care este un oraș modern precum Tokyo (a fost și el destul de sifonat în Al Doilea Război Mondial), dar pe lângă străzile de distracții, hoteluri, malluri, metrou cu o rețea greu de învățat, parc Universal Studios sau cel mai mare acvariu din lume, voi avea șansa să descopăr un oraș tipic japonez, unde vei dori deasemenea să aflu cât mai multe despre acest popor extrem de straniu.

Tot Oana a fost cea care m-a informat despre cele două perioade propice de vizitat Japonia – vara și perioada în care infloresc cireșii, așa-numita Sakura. Vara este cald, dar, trebuie să fiu atentă că mai poate trece câte un taifun, iar de Sakura, deși e de multe ori răcoare și poate ploua destul de des, întreaga țară se transformă în sărbătoare.

Japonia cu Exact Travel Club

Oana m-a avertizat că nu este deloc ușor  sa mergi de capul tău în Japonia și mi-a propus să-mi aleg o agenție care oferă circuite în Japonia. Nu pentru ca este haos, ci pentru că, pur și simplu, tot sistemul este îngrozitor de complex. De acea am decis să apelez la cei de la  Exact Travel Club, care oferă o varietate de circuite în Țara Soarelui Răsare. Avându-i pe ei cu mine, circuitul în Japonia cu ghid vorbitor de japoneză, cu siguranță va fi minunat. Cu siguranță nu voi avea nevoie nici de sală pentru a face tracțiuni înainte de vacanță, pentru a nu avea dureri de mâini de la atâta vorbit cu localnici.

Planurile sunt făcute, am plecat la întâlnit gheișe!


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 – Proba 15. Japonia de după cireși

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *