Iarna nu-i ca vara!
Superblog 2018

Iarna nu-i ca vara!

Posted on in Superblog 2018

Provin dintr-o familie de oameni de la țară așa că am crescut cu acest proverb în gând ”Iarna nu-i ca vara”!

Vacanțele, fie ele de vară, cu ocazia sărbătorilor Pascale sau ale Crăciunul le petreceam în satul natal al mamei mele, la bunici. Acolo am învățat treburile gospodărești și cât de important e ca omul să muncească atunci când trebuie și nu doar atunci când vrea. Aici am înțeles îndemnul conform căruia este important ”să-ți faci vara sanie și iarna car”. 

Oamenii de la țară sunt precum furnicile și niciodată nu pierd ocazia de a-și aduna toate cele necesare pentru a trece peste iarnă, încă din momentul în care primii muguri ai primăverii se zăresc.

Acest proverb este valabil în tot cea ce întreprindem în viața de zi cu zi, de la activitățile noastre zilnice până la planuri și rezultatele ce le așteptăm.

În martie 2017 am venit la Londra și am locuit aproape 7 luni într-un share-house. Asta pentru că viața la Londra nu e așa roz precum pare. După cele 7 luni de share, am reușit să ne punem cât de cât pe picioare și am reușit să ne închiriem un apartament doar pentru noi. Apartamentul cu pricina se afla la mansarda unei case. Am locuit aici aproape un an, pentru că acum ne aflăm din nou în plin proces de mutare, deci  în apartamentul de la mansardă am prins și iarnă și vară. Am realizat aici cât de importat este să faci fiecare lucru la timpul lui, și proverbul ”nu lăsa pe mâine ce poți face azi” și-a demonstrat încă o dată veridicitatea.

După cum v-am spus apartamentul în care am locuit era la mansarda unei case. Iarna am înghețat de frig, iar vara ne-am topit de căldură. De ce? Pentru că ne-am dorit atât de mult să ne mutăm singuri încât nu am acordat importanță în momentul închirierii la certificatul energetic pe care apartamentul respectiv îl avea, așa că am suportat cu vârf și îndesat consecințele. Geamurile nu erau izolate suficient, iar pe sub uși vâjâia vântul. Ne-ar fi folosit probabil și o termografie a clădirii, dar când am semnat contractul de închiriere ne interesa să ne mutăm cât mai repede, așa că nici prin cap nu ne-a trecut cât de important este să ai o cază izolată și călduroasă, în care energia să nu se piardă prin pereți sau pardoseală.

După cum v-am spus, acum ne aflăm în prin proces de mutare într-o casă nouă. E ipotetic zis casă nouă pentru că e construită de mai bine de 70 ani, însă e o locuință nouă pentru mine. De această dată am pus mai mult accent pe certificatul de performanță energetică. Am constatat o dată cu această experiență că automat chiria unei astfel de locuințe este mai mare, dar asta îmi oferă o altfel de încredere. Prefer să plătesc o chirie sensibil mai mare și să știu că am o casă izolată, fără să arunc banii pe fereastră, plătind facturi imense la gaz și electricitate.

Doar cei care trec prin astfel de situații înțeleg importanța unui certificat energetic. În același timp cei care și-au cumpărat o locuință ce e mai rău ca o sită și pierde energia prin toate părțile, ar trebui să investească într-un audit energetic astfel încât să găsească toate posibilitățile de reabilitare a clădirii astfel încât consumul de energie să fie cât mai scăzut, dacă nu chiar zero.

Dacă ești în momentul în care vrei să-ți construiești o locuință e important să investești în lucruri de calitate care îți asigură un trai liniștit cu facturi la energie decente, iar dacă ai o locuință veche ce pierde energia prin orice punct, e indicat să planifici o reabilitarea a clădirii pentru a-ți asigura căldura unei ierni liniștite.


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 – Proba 13. Câte bordeie, atâtea certificate

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *