Superblog 2018

Blugii, noul costum național!

Posted on in Superblog 2018

Am fost fascinată dintotdeauna de tradițiile neamului românesc. Eram încă în școala primară când am descoperit frumusețea costumului național și abia așteptam câte o sărbătoare mai mare în vacanțele mele petrecute în sat la bunici, pentru că știam că pot îmbrăca costumul național. Nu mai povestesc de noaptea Învierii sau de prima zi de Crăciun, când mai toți oamenii din biserică erau îmbrăcați în straie de sărbătoare, și anume costumul național.

Timpul a trecut și acum avem o zi destinată iei, pentru că parcă pe zi ce trece tradiția piere și avem nevoie de zile special destinate pentru a menține vie frumusețea costumului național.

Recunosc, mă număr printre cei care au dat ia pe tricou, catrința pe blugii de damă, iar opincile pe teniși, însă îmi amintesc cu nostalgie că bunicii și străbunicii mei mergeau inclusiv la treburile câmpului în straie populare.

Deși încă pe unul din umerașele mele păstrez cu drag un costum național, în ziua de azi, ținutele noastre se bazează pe lejeritate.

Pentru mine, piesa vestimentară de rezistență este și va rămâne perechea de blugi. Vă întrebați probabil cum și/sau de ce? Ei bine am constatat asta când am fost trimisă timp de o săptămână într-un schimb de experiență de la serviciu, tocmai în Munții Alpi.

Ce s-a întâmplat de fapt? Mi-am pregătit pentru a lua cu mine 2 valize. Nu m-am orientat foarte bine când am combinat aranjarea în valize, dar foarte bine am făcut. Pentru că una dintre valize a rămas pe aeroportul din Cluj Napoca și nu a mai ajung cu mine la Geneva.

Ajunsă în localitatea unde aveam să-mi petrec următoarea săptămână, am încercat să mă descurc cu ceea ce aveam prin bagaje: o pereche de blugi, o cămașă, o bluză vaporoasă, o bluză lejeră și una neagă, două tricou și două hanorace. Pe lângă acestea mai aveam câteva produse de igienă personală și trei perechi de încălțăminte de damă, și anume: o pereche de pantofi, ghetele și tenișii cu care plecasem încălțată de acasă.

Ei bine, o să vă relatez îndată cum o pereche de blugi combinat cu alte articole vestimentare, au reușit să mă scoată din impas, încât au acoperit fără probleme ținuta mea vestimentară pentru întreaga săptămână.

Luni 

Fiind prima zi din săptămână și de altfel, ziua în care trebuia să cunosc mediul de muncă al colegilor mei de breaslă din Elveția, am optat pentru a-mi combina perechea de blugi cu o cămașă albă. Dacă a fost zi de muncă, am adoptat o ținută puțin mai office.

Marți

După o tipică zi de muncă, am convenit cu colegii să ieșim la un suc. A fost o ieșire spontană, așa că un tricou și blugii m-au salvat. Bineînțeles că am încălțat niște teniși pentru a mă simți cât mai lejer.

Miercuri

Deja eram familiarizată cu colegii și mă simțeam parte din echipa de acolo, așa că în cea de-a treia zi a experienței mele la poalele munților Alpi, am îmbrăcat un hanorac și blugii mei din dotare.

Joi

Nu-mi venea să cred cât de repede trecuseră timpul. În cea de-a patra zi, alți câți colegi, veniți din Paris, aveau să se alăture echipei noastre. Cum era prim mea întrevedere cu ei, vroiam neapărat să fac o impresie bună și bineînțeles că am optat pentru combinația unei bluze vaporoase și vestita mea pereche de blugi.

Vineri

Ziua de vineri și-a făcut apariția pe nesimțite. Fiind ultima zi de muncă propriu-zisă, am optat să-mi combin perechea de blugi cu o bluză lejeră. Deși știam că vineri seară urmă să fie un mic party, s-a amânat pentru a doua zi. Numai bine pentru mine, că puteam să mă relaxez pe terasa hotelului unde eram cazată.

Sâmbătă

Sâmbăta de dimineață am pornit pe munte. Eram echipată cu blugi mei albaștri și un hanorac, iar în picioare aveam ce credeți? Adidas… cred că era mai bine și dacă purtam niște ghete de bărbați, piciorul meu ar fi fost mai în siguranță pe cărările Alpilor. Seara am ieșit la petrecere, așa că am combinat blugi cu bluza neagră ce stătuse până atunci rătăcită prin bagaj. Am optat pentru pantofii cu toc, că doar nu degeaba i-am avut în valiză.

Duminică

În ultima zi petrecută la câțiva km de Geneva, am optat pentru o ținută lejeră. Blugi, tricou și teniși. Urma să zbor spre România la doar două ore după prânz, așa că vroiam să fiu cât mai confortabil pe avion.

Ei bine, dacă bunicii noștri s-au descurcat cu costumul național, și eu m-am descurcat o săptămână cu blugi și câteva topuri.


Acest articol a fost scris pentru SuperBlog 2018 - Proba 12. 7 stiluri pentru 7 zile, cu un singur element comun: o pereche de jeans

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *