Spring Superblog 2018

Îngeri cu autism!

Posted on in Spring Superblog 2018

Aducerea unui copil pe lume este cel mai minunat sentiment ce îl poate simți o femeie. Primele două dungi roșii apărute pe primul test de sarcină, apoi primele mișcări simțite înlăuntrul tău, ca mai apoi să auzi primul scâncet, toate acestea nu fac decât să înfrumusețeze viața oricărei femei, viitoare mamă. Ce poate fi mai minunat de atât decât să ști că o altă ființă crește înlăuntrul tău?

Orice mamă își dorește să aducă pe lume un copil sănătos. Însă de cele mai multe ori nu depinde de noi, în calitate de mame, acest lucru.

Așa a fost și în cazul lui Andrei. Andrei s-a născut într-o familie de oameni harnici de la țară. Un sat aflat în județul Alba, având cel mai apropiat oraș la 22 km. Andrei este mezinul familiei, iar venirea lui pe lume a fost o mare bucurie pentru părinții lui, dar mai ales pentru sora lui mai mare cu 3 ani, care își dorea foarte mult un frățior. Iată că dorința Andreei, s-a împlinit și în Sfântul Nicolae i-a adus un frățior…Andrei s-a născut în 6 decembrie 2014.

Încă de la 8 luni, Andrei a început să spună primele cuvinte: mama și tata, însă ceva sumbru s-a asuprit asupra familiei Cordea, căci după aproximativ un an, Andrei a încetat să mai vorbească. Nu mai reacționa deloc la interacțiunea cu părinții și sora lui.

Deși părinții lui sunt oameni simpli de la țară, au sesizat faptul că ceva nu este tocmai în regulă și în ciuda faptului că toți apropiații familiei veneau cu aceeași placă, cum că nici degetele nu se aseamănă la o mână, dar cum ar putea să semene copii între el, părinții lui Andrei au apelat la psiholog.

Vizita la psiholog din toamna lui 2015, nu i-a ajutat prea mult pe părinții lui Andrei, pentru că au fost informați să aștepte până când acesta se va apropia de vârsta de 3 ani.

Fără a contrazice cuvântul psihologului, părinții lui Andrei au așteptat aniversarea de trei ani a lui Andres, dar vestea ce a venit nu a fost deloc una ușor de suportat. Astfel că înainte de Crăciun, după o vizită la o medic specializat în psihologie infantilă, Andrei a primit diagnosticul de autism.

Pentru a duce o viață cât mai aproape de normal, Andrei ar avea nevoie de ședințe specializate în terapia ABA, însă costurile sunt de 3000 lei ( doar terapia), iar părinții lui Andrei nu își permit aceste terapii.

Sunt o mulțime de îngerași afectați de autism și din păcate mulți dintre ei nu au acces la terapie, așa cum este și cazul lui Andrei.

Pentru a susține cazul lui Andrei, tinerii din sat au format o asociație care nu face altceva decât să colecteze peturi. Cu acestă acțiune, tinerii acoperă două ramuri: cea socială, ajutându-l pe Andrei și cea ecologică, prin colectarea și reciclarea peturilor se protejează mediul înconjurător.

Din păcate, accesul la serviciile medicale este foarte limitat în mediul rural, iar accesul la informație, în multe zone, lipsește cu desăvârșire. În orașe în schimb, multe din rolurile eficiente au fost preluate de către asociații umanitare care se implică în ceea ce înseamnă procesul de evaluare, învățare, terapie, integrare, stimulare prin joc, însă în aceste cazuri, părinții acoperă o bună parte din costuri.

Terapia ABA (terapia comportamentală aplicată) s-a dovedit a fi cea mai eficientă în tulburările de spectru autist,  iar aportul  părinților e fundamental, dincolo de suportul oferit de terapeuți. Părintele trebuie să aplice principiile terapiei ABA tot timpul cât este cu copilul. Succesul terapiei se vede în timp: independența și calitatea vieții copilului și a familiei.

Îmi doresc ca fiecare copil cu diagnosticul de autism să poată beneficia de terapia ABA. Fiecare copil e un îngeri care are nevoie de aripi pentru a putea zbura, însă din păcate sistemul medical din România e cam macabru și taie mult prea ușor aripile îngerilor.

Îmi doresc campanii de informare a tututor părinților cu copii diagnosticați cu autism din mediul rural.

Îmi doresc ca fiecare poveste tristă, ca cea a lui Andrei, să aibă parte de un final fericit!

Îngerii au nevoie de aripi! Haideți să-i ajutăm să le crească aripi!

 

Articol scris pentru Spring SuperBlog 2018, la proba sponsorizată de brokerul de credite – AVBS Credit: www.avbs.ro, compania de intermedieri credite bancare numărul 1 în România, după cifra de afaceri, în topul companiilor cu capital 100% românesc, în domeniul brokerajului bancar. Visează… Obține cu AVBS!

Sursa foto: ziuaconstanta.ro/divertisment/centrul-natura/centrul-natura-terapie-autism-492424.html

 


Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *