cadouri

Lucrările Martei – ajutor pentru cei aflați în nevoie!

Posted on in cadouri · decorațiuni · decoupage · handmade · Pasiune · pictură

Wow… nici nu-mi vine să cred că deja ne aflăm în prima zi a lunii Martie. La cum e vremea afară nici nu e de mirare, că eu încă moțăi în luna Februarie. Cred că gradele cu minus de afară m-am înghețat de-a dreptul. Vrem nu vrem, azi e 1 Martie, așa că bun venit primăvară! Te zăresc undeva departe și aș vrea să te ating, viscolul și zăpada, însă mă cam țin în loc. Le vin eu de hac, primăvaro, apropie-te!

Azi e penultima zi în care vă prezint cadouri pentru luna Martie. Aceste din urmă idei de cadouri nu sunt doar pentru întârziați, sunt pentru a vă face cunoștință cu cât mai multe femei și mame, pasionate de handmade și de frumos.

Astăzi, vom face puțin cunoștință cu Marta. Cu siguranță că va impresiona cu talentul și dăruirea ei. Pe mine m-a cucerit. Dacă vreți ceva unicat, Marta e omul potrivit la locul potrivit. Așadar:

 • Cine este Marta Pescaru Nenciu?

”Marta a fost și este o visătoare, un om obișnuit cu serviciu, familie și multe idei. 🙂 ”

 • Studiind ingineria, spune-ne cum a început pasiunea ta pentru handmade?

”Ingineria e o știință exactă, însă ingineria chimică, specializarea Compuși macromoleculari, are poezia ei. Fiecare moleculă polimerică are desenul său, fiecare compus chimic are culoarea sa. Între pictură și chimie există o legatură pe care puțini o văd.

Poate că, urmând o universitate cu aplicabilitate practică, căutam de fapt ceva care să aibă formă și culoare, magie și personalitate. Aș putea spune că pictura e chimia culorilor, iar chimia este tabloul formelor nevăzute care formează viața.”

 • Prezintă-ne proiectul tău <<Marta’s Handmade>> și spune-ne cum a luat el ființă?

”În martie 2016 fiul meu, pe atunci elev în clasa I, m-a anunțat că se organizează un Târg caritabil în cadrul școlii, la care vrea să participe. Asociația de părinți a școlii a propus ca elevii participanți să creeze diverse produse, având ca tematică “Sărbătorile Pascale” și să expună acele produse spre vânzare în cadrul Târgului. Din banii obținuți prin vânzarea produselor, fiecare copil dona o parte pentru a se cumpăra rechizite copiilor din familii cu venituri mici. Ideea de târg caritabil ne-a plăcut atât de mult, încât am intrat imediat în primul magazin dedicat artiștilor plastici, de unde am cumpărat ouă din lemn, vopsele acrilice, pastă Iclay, cartoane colorate și sclipici.

Am pictat ouă, am făcut felicitări și decorațiuni pentru ghiveci. Am vândut tot. Lucrând împreună cu cei doi copii ai mei, Claudia și Victor, pe atunci de 4 respectiv 8 ani, strângând și donând banii pentru copiii mai puțini norocoși, am realizat că putem petrece timpul liber altfel decât la televizor sau în parc.

Cu timpul “microbul” denumit “handmade” sau lucrul manual, cum îi spunea acum 40 de ani, mi-a intrat în sânge și nu am mai scăpat de el.”

 • Pentru că personalizezi obiecte prin pictură și tehnica decoupage, care dintre aceste tehnici îți place mai mult?

”Prefer pictura. Chiar dacă mai mult abstractă sau impresionistă, pictura îmi lasă libertatea deplină de a alege ce urmează să prezint.

Prin decoupage încerc să fac o legătură între lemn și imaginile altor creatori. E un fel de “mediere”. În decoupage sunt, ca în chimie, un mediator, acel ceva care face posibilă reacția dintre doua elemente: lemnul și imaginea.”

 • Cum a evoluat proiectului tău de la prima lucrare (dacă ți-o mai amintești) până la ultima?

”Din păcate nu am avut suficient timp pentru pasiunea mea, însă la nivel de tehnică pot spune că am evoluat.

Cu ajutorul Asociației Work at Home Moms am participat la un curs de Arte vizuale susținut de artistul plastic Andreia Martinescu, în cadrul căruia mi s-au deschis noi orizonturi. Am învățat mult de la Andreia, de la cum cade lumina pe un obiect în pictură, până la crochiuri și proporții în portret.

Nu sunt portretist, îmi place exprimarea liberă a gândului, însă învăț permanent și urmăresc continuu artiști plastici români ca: Petruța Buscan, Laura Mateescu sau străini ca: Jane sau Angela Anderson, oameni care au încercat, au învățat, au muncit și au făcut performanță.”

 • Spune-ne puțin de activitățile ce le faci la scoală cu copiii? Cum ai intrat în acest proiect?

”Copiii se nasc ca niște foi albe, sugative de informații care au nevoie să scriem pe paginile lor experiențe noi. Am început acasă, în sufrageria noastră de la bloc, să invităm verișorii și prietenii să decoreze cu noi.

În zilele ploioase sau geroase, era cea mai bună alternativă, în defavoarea TV.

Ulterior mi-am oferit serviciile și cunoștințele pro bono, învățătoarelor copiilor mei. În Săptămâna <<Școala Altfel>> îmi place să ofer copiilor timpul și cunoștințele mele.

Nimeni nu s-a născut cu pensula în mână, de aceea, cred că toți copiii trebuie să știe că există și un alt mod de a petrece timpul liber, că poți să te exteriorizezi și altfel: prin culoare, prin desen, pictură sau decoupage.”

 • Pentru că ești mamă și soție, și mai ai și un job, cum reușești să-ți împarți timpul între familie, job și pasiune?

”Jobul este sponsorul pasiunilor, așa că îl tratăm cu respect 9 ore pe zi. Restul timpului este al familiei, iar familia înseamnă timp de calitate petrecut împreună. Copiii mei sunt foarte încântați să le spun “astăzi pictăm trăistuțe ce se vor vinde pentru a strânge bani pentru copiii orfani sau bolnavi, sau pentru pisici abandonate sau pentru bătrâni singuri”.

Uneori spun azi am o comandă și ei mă întreabă “și noi ce decorăm?”

Așa că familia mea nu suferă din cauza acestui hobby, eu sufăr că ziua e prea scurtă 🙂 ”

 • De unde îți vine susținerea în acest proiect?

”Financiar am susținere din salariu; emoțional din mesajele primite de la oameni, fie că sunt persoane care primesc un obiect făcut de mine, fie că sunt oameni care primesc banii pentru diverse tratamente de pe urma vânzării produselor pe care le decorez.”

 • Unde îți vezi proiectul peste 5 ani?

”Artizanul român nu este bine plătit și apreciat în propria sa țară. Trebuie să fim sinceri cu asta.

Mi-ar plăcea să pot trai din pictură și decupaj, însă nu știu dacă va fi posibil.

Ceea ce știu acum, este faptul că voi continua să învăț tehnici noi și voi susține cu banii obținuți din vânzarea lucrărilor mele, atât proiecte umanitare care vizează strângerea de fonduri pentru copii (fie ei proveniți din familii săracii sau suferinzi de vreo boală), dar și proiecte pentru animalele abandonate.”

 • Ce ofertă ai pentru luna Martie?

”Piața abundă de mărțișoare din material plastic cu ii și imagini din folclorul romanesc din păcate produse în China. Ceea ce propun eu sunt articole practice ce pot fi purtate sau folosite pe tot parcursul anului: bluze pictate, cutii pentru bijuterii, agende personalizate sau seturi formate din perie din lemn și cutie pentru accesorii de par.

Toate produsele realizate de mine sunt unicat, nu repet nici un model și asigur rezistența produsului prin calitatea materialelor pe care le folosesc.”

 • Unde te pot găsi cei interesați?

”Mulțumesc pentru interviu și pentru întrebare, locul în care sunt cel mai ușor de găsit este pagina mea de Facebook: “ Marta’s Handmade”.

Încerc deasemenea să-mi cumpăr un domeniu și să-mi crez un site de prezentare a lucrărilor mele, care sunt mai numeroase decât am postat pe Facebook.

În acest moment nu pot vorbi de un magazin online, deoarece lucrările mele, la nivel de hobby, au fost vândute preponderent în scopuri umanitare sau au fost donate, însă pe viitor poate voi reuși să-mi împlinesc și acest vis.”

Mulțumesc din suflet Marta pentru deschiderea ta și pentru faptul că ne-ai dat azi o lecție de bunătate și dăruire. Nu doar că îi înveți și pe cei mici din tainele picturii și a decoupage-ului, dar îți și donezi o parte din bănuții primiți pe lucrările tale. Ești un model bun de urmat!

Sâmbătă voi reveni cu ultimele idei de cadouri! Pentru că e ultimul articol, va conține mai multe idei, din diferite sfere…așa că nu-l ratați!

Pe curând!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *