cadouri

Legenda Babei Dochia transpusă în mărțișoare de către Ocoleanu-Lăpușneanu Alina!

Posted on in cadouri · handmade · Pasiune

Așa cum v-am obișnuit deja, fiind sâmbătă, am o nouă idee pentru cadoul lunii Martie. V-am spus încă de joi, că oferta de mărțișoare de azi, e una tradițională. Mulți probabil știți despre tradiția Babei Dochia cu cele 9 cojoace ale sale. Însă azi o vom cunoște pe Alina, cea care a făcut o pasiune pentru etnografie și folclorul românesc. Am aflat câteva lucruri despre Alina, și vreau să le împărtășesc cu voi. Veți putea vedea ce lucruri minunate ies din mâinile ei și ma ales cu ce ofertă vine pentru luna Martie. Așadar:

   Cine e Ocoleanu-Lăpușneanu Alina și care este pasiunea ta?

Mă numesc Ocoleanu Lăpușneanu Alina, am 30 de ani, sunt căsătorită și am o fetiță de un an și 5 luni pe nume Ruxandra. Am terminat Facultatea de geografie, iar acum studiez etnografia și folclorul românesc. Am început să meșteresc obiecte artizanale de când am intrat în concediu de maternitate. Aveam și înainte înclinație, însă abia acum am reușit să îmi dezvolt această pasiune. Pentru lucrările mele folosesc mai multe tehnici: modelaj, sculptură, traforaj, pictură, broderie etc. În fiecare lucrare îmi place să adaug câte un strop din natură; folosesc crengi uscate, conuri, plante, pietre, cânepă. Lucrez cu drag căsuțe tradiționale în miniatură specifice fiecărei zone a țării, ilustrând familia tradițională românească prin simplitatea de odinioară. Îmi doresc să duc meșteșugul tradițional mai departe și chiar să contribui la patrimoniul artistic al folclorului nostru.”

   Care e explicația denumirii „Confitor Artizanat”?

Proiectul meu se numește <<Confitor ARTizanat>>.Cuvântul “Confitor” este inventat de soțul meu la fel și logo-ul și au un înțeles știut doar de noi. Va putem spune doar că are legătură cu ciclul naturii.

   Ai susținere din partea familiei? Cum reușești să îți împarți timpul între muncă, casă și pasiunea ta pentru handmade?

”Da, am susținere din partea familiei. Soțul meu mă ajută foarte mult pe lângă sfaturi și idei și cu livrare și împachetarea produselor. Bineînțeles că atunci când ai copii treburile casnice par să nu se mai termine, însă trebuie să ne găsim timp și pentru lucru și ziua și noaptea. Fără eforturi și sacrificii nu există perseverență.”

   Ce ai pregătit pentru luna Martie?

Pentru luna Martie vă prezint mărțișoarele tradiționale ale Babei Dochia cu ale ei 9 cojoace și Ilenele Cosânzene din poveste, mărțișoare ce ar trebui să reprezinte o mărturie și o expresivitate a valorilor și credințelor populare vechi.

Legenda Babei Dochia

Se știe din trecut că vremea din primele zile ale lunii Martie este capricioasă și prezintă instabilitate. De aceea se obișnuiește să se aleagă o zi din primele 9 ale lunii pe care sa o numești “Baba mea”. După cum e vremea în acea zi așa iți va fi starea de spirit tot anul. Babele simbolizate de Baba Dochia reprezintă ultima luptă care se dă între iarnă și primăvară.

Văzând prima floare și prima rază de soare, Baba Dochia s-a grăbit să plece cu oile la munte crezând ca a venit primăvara. Tot urcând și făcându-i-se tot mai cald, ea leapădă pe rând cele 9 cojoace pe care le avea pe ea. Ajunsă în vârf doar cu cămașa, vremea se schimbă, viscolul și ninsorile porniră ca în toiul iernii, iar Baba și oile se preschimbară pe loc în stană de gheață.

Cojoacele Babei Dochia sunt lucrate manual din stofă, au ac de broșă la spate și măsoară aproximativ 10x10cm.

Ilenele Cosânzene sunt realizate după tehnica străveche a batistelor înnodate. Măsoară aproximativ 10 cm, au ac de broșă la spate și pot fi personalizate după culoarea părului celei care va primi acest tip de mărțișor (mamă, soție, prietenă, colegă etc.)

Băbuțele au aproximativ 7 cm, iar fetițele au aproximativ 6 cm, ambele variante au ac de broșă la spate.

Fiecare mărțișor este ambalat individual și are etichetă și șnur. Pentru că sunt făcute manual, fiecare mărțișor e unic și poate să difere de cele din poze.

   Unde te pot găsi cei interesați de lucrurile făcute de tine?

”Pentru mai multe detalii vă aștept cu un mesaj pe pagina de Facebook: www.facebook.com/ confitorartizanat/  sau pe email:confitor@gmail.com ”

Mulțumesc mult Alina, pentru că ai împărtășit cu noi pasiunea ta pentru folclorul românesc. Faci niște lucruri deosebite! Multă putere de muncă și cât mai multe idei ingenioase!

Marți, va fi miros de lavandă pe blog, așa că vă aștept cu o nouă idei de cadou. Cristina Aga își va prezenta proiectul ei.

Pe curând!

Please follow and like us:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *